Ontwerper &
Beroepskunstenaar in de klas
Sinds 2007 werk ik als zelfstandig ontwerper voor verschillende klanten in diverse disciplines. Vooral projecten waar kunst en educatie samen komen spreken mij aan. Tentoonstellingen voor kinderen of met een educatief element, speurtochten, lesmateriaal voor Blijdorp of een website voor een educatieve instelling zijn enkele voorbeelden uit mijn portfolio.
Als grafisch vormgever ben ik altijd bezig met informatie overdacht daarom integreer ik dat ook graag in de workshops die ik geef. Ik werk ook als gastdocent bij het Conservatorium van Amsterdam waar ik jaarlijks het keuze vak grafisch ontwerpen geef op de Jazz afdeling.
Diergaarde
Blijdorp
Educatie
Bedreigde planten en diersoorten in Europa en daar de kleine bezoekers van de Diergaarde over informeren en voor interesseren. Dat was de opdracht.
Met Wendy Rommers ontwikkelde ik een concept waarbij je door een speurtocht op missie gaat: op zoek naar de natuur en de bedreigingen. De krasplaatjes van de verschillende hulporganisaties verzamel je in je dossiermapje en aan het einde breng je jouw stem uit op de missie die volgens jou meer steun verdiend.
Diergaarde
Blijdorp
Educatie
‘Ontdek en ontmasker de geheimen van het regenwoud’ is de missie voor het lespakket voor groep 7 & 8 voor de afdeling educatie van Diergaarde Blijdorp.
Om de tegenstellingen van het regenwoud duidelijk te maken zijn de speurboekjes opgebouwd uit 2 kleuren: geel en blauw. Om de gele (verstopte) laag te kunnen lezen of zien moet je door een blauw filter kijken. Daar kun je lezen wat de bedreigingen van de jungle zijn en hoe je je (koop)gedrag kunt aanpassen zodat het regenwoud met rust kan worden gelaten. In de tuin moeten de kinderen op zoek naar de 3 werelddelen waar de regenwouden en hun flora en fauna zich bevinden. Daar vinden ze antwoorden op hun vragen en worden ze uitgedaagd mee te denken over het vraagstuk van de verdwijnende regenwouden en de ramp die dat veroorzaakt voor onze aarde.
Project in samenwerking met Wendy Rommers
Fotografie van Isabel Nabuurs
Het
Rariteiten
Kabinet
Educatie
In deze uitgebreide lessenreeks gaan we op ontdekkingsreis door onze grenzeloze fantasie en maken een tentoonstelling in de vorm van een Rariteitenkabinet.
Nieuwsgierigheid en onderzoeken staan centraal. Wat is een Rariteitenkabinet en waar diende ze voor? We bestuderen rariteiten en bijzondere vondsten. Onderzoeken samen wat een reis is en gaan daarna op ontdekkingsreis vanuit en in het school lokaal.
In de lessen komen diverse materialen aan bod, hierin komt het ontdekken onderzoeken en het stimuleren van de verbeelding terug. De ideeën van de kinderen zijn leidend, het materiaal is een middel om hieraan vorm te geven.
Het werk dat gemaakt en bedacht wordt komt samen in een de tentoonstelling. Alles heeft waarde en iedereen krijgt een plek. Het project laat zien dat je samen een meerwaarde kan creëren. Presenteren doet reflecteren.
Ik vind het geweldig om met de kinderen te bespreken en te luisteren naar hun ervaringen tijdens en na ons avontuur. Vaak komen we tot de conclusie dat de moeilijkste dingen ook het leukste waren.